Energielasten lang niet altijd voor de rekening van de huurbaas

Als student ben je er waarschijnlijk mee bekend: je gaat studeren en wilt graag ook het ouderlijk huis uit. Maar waar kom je dan terecht? Voor de meeste studenten geldt dat een studentenkamer tijdens de studietijd de bestemming wordt. De vraag naar studentenkamers is groot en het aanbod is vaak niet toereikend. Het gevolg is niet alleen lange wachtlijsten of met hospiteren in de gunst vallen van medestudenten en huisgenoten, maar ook een onevenwichtige machtsverhouding voor de huurbaas. Dit resulteert er in dat meer huiseigenaren van studenten een bijdrage in de water-, gas- en stroomrekening vragen of deze geheel voor rekening laten vallen van de huurder. Hieronder geven we een aantal tips waarop je moet letten en hoe je de rekening zo laag mogelijk kan houden.

1. De verbruiker betaald

Hoewel energiekosten voor een gedeelte vast zijn, bestaat een groot deel van de energiekosten ook uit variabele kosten. Dit zijn de kosten die je gepresenteerd krijgt voor je verbruik. Dit wordt afgerekend per kWh stroom en kubieke meter gas. Overigens bestaat de energierekening ook voor een groot gedeelte uit energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en btw. Daarentegen wordt je ook voor een fors gedeelte gecompenseerd met de zogenaamde heffingskorting welke honderden euro's bedraagt.

2. Vergelijk energieleveranciers en vindt makkelijk de goedkoopste.

In Nederland kennen we tientallen energiemaatschappijen. Sommige zijn enkel regionaal actief, maar de meeste voorzien landelijk van stroom en gas. Er is niet sprake van één energieleverancier welke de goedkoopste is, omdat dit van meerdere factoren afhangt, zoals de eenheidstarieven, kortingen en het verbruik. Is in jouw studentenhuis een dubbele meter of enkele meter beschikbaar? Ook dan kan dit al een verschil maken voor het ene studentenhuis ten opzichte van de andere. Een handige website die niet alleen de energieleveranciers voor je vergelijkt, maar ook heel veel praktische informatie biedt is www.goedkoopste-energieleverancier.net.

3. Spaar energie met veel bespaarmaatregelen

Als student ga je niet je kamer isoleren. Daar heb je waarschijnlijk geen geld voor noch de interesse in. Gelukkig zijn er ook veel eenvoudige maatregelen die je zelf kan nemen die weinig moeite en geld kosten. Denk hierbij aan een waterbesparende douchekop, 2 minuten korter douchen, de verwarming een graadje lager draaien en alleen koken met de hoeveelheid water die je echt ndoig hebt (meer water, kost ook meer gas/ stroom om te verwarmen. Daarnaast is het ook zonde van het water). Veel meer tips vindt je op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/.

Comments

Log in to read and post comments

Sponsors and partners